.
شنبه 11 آذر 1402   03:25:40
.
.

اخباراخبار

.

نشست و هم‌اندیشی صمیمانه معاون سازمان انرژی اتمی با مسئول و جمعی از مدیران مرکز ارتباطات و بین‌الملل حوزه‌های علمیه

1402/8/2712:19
تعداد بازدید: 995 بار


نشست و هم‌اندیشی صمیمانه معاون سازمان انرژی اتمی با
مسئول و جمعی از مدیران مرکز ارتباطات و بین‌الملل حوزه‌های علمیه

 
دکتر سید پژمان شیرمردی در تاریخ 24 آبان ماه  میزبان مسئول و جمعی از مدیران مرکز ارتباطات و بین‌الملل حوزه‌های علمیه بودند.
ایشان در این دیدار به تشریح دستاوردهای انرژی اتمی پرداخته و بیان کردند شرکت توسعه کاربرد پرتوهای ایران بیشتر متولی حوزه پزشکی، صنعت، محیط زیست، کشاورزی و آب است و در دولت سیزدهم توجه بیشتری به این موضوع  شده است.
معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به  تاریخچه کاربرد پرتوها در کشور یادآور شدند:  تاریخچه ابتدای فعالیت کاربرد پرتوها در کشور به سال ۱۳۶۴ بر می گردد  البته در بُعد تحقیقاتی در این زمینه  مرکز اتمی دانشگاه تهران در 1335 فعالیت های را شروع کرد.
 مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتو با بیان اینکه در  بخش پرتودهی  هم کارهای انجام دادیم و انتظار بیشتری از این صنعت داریم گفت:  در دولت سیزدهم  نگاه  این است که تعداد سامانه های پرتو دهی را در 12 منطقه افزایش دهیم. در سال 1364 که اولین سامانه پرتو دهی راه اندازی شد  و سامانه بعدی کاربرد پرتوها  سال 76 در یزد  شروع بکار کرد  یعنی بازه زمانی 13 ساله طول کشید تا بتوانیم سامانه پرتو دهی دیگری با هدف پرتو دهی مواد غذایی برای حذف آفات و افزایش مقاومت  پلیمر و استریل نمودن تجهیزات پزشکی  تولید کنیم.
دکتر شیرمردی اضافه کرد: از سال ۷۶ و تا یک بازه ۱۶ ساله  ما هیچ سامانه پرتودهی را راه اندازی نکردیم   و در سال 92 در شمال غرب کشور  سامانه گاما را بومی سازی کردیم. اما در دولت سیزدهم توانستیم اولین سامانه صنعتی پرتودهی سیم و کابل را راه اندازی کنیم.  چون در هنگام آتش سوزی  منازل با در آتش سوزی خودروها، پوشش کابلها اشتعال زا هستند، این سامانه می تواند  مقاومت پوشش کابل را در برابر اشتعال افزایش دهد.  فرایند ساخت سازه و نصب دستگاه و آموزش  یک سال طول کشید و امیدواریم بتوانیم با ظرفیت بخش خصوصی و جهت دهی برخی منابع مالی به این سمت  حرکت کنیم و این مهم را توسعه دهیم.

 
 معاون سازمان انرژی اتمی در ادامه با بیان اینکه اقداماتی را برای خنثی سازی تحریم ها  در کشور انجام دادیم گفت: بومی سازی سامانه های پرتودهی خود حفاظ گاما در دستور کار قرار گرفت و با فعالسازی ظرفیت های منابع انسانی و کارگاهی موجود در تهران و بناب، اولین سامانه خودحفاظ با کاربری پرتودهی حبوبات و غلات رونمایی گردید.
مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتو اظهار داشت: با توجه به نیاز کشور به تعداد بیشتری از این نوع سامانه برای حذف آفات در محصولات کشاورزی، سیاست ساخت انبوه این سامانه ها بطور جدی در حال پیگیری است و زیرساختهای آن در شرکت توسعه کاربرد پرتوها دیده شد و تاکنون سه دستگاه پرتودهی خود حفاظ ساخته شده است.
وی افزود: با توجه به گستردگی کاربردهای پرتوها در دو نوع یون‌ساز و غیر یونساز، تلاشها برای بومی سازی دستگاههای پرتودهی غیر یونساز همزمان با سامانه های یونساز نیز بطور جدی دنبال شد که نتیجه آن ساخت دستگاههای کوچک و بزرگ مایکروویو آروان پرتو با تاکید بر حذف آفات خرما، انجیر، برنج، گیاهان دارویی ، حبوبات و غلات بود.این دستگاهها نیز نسبت به نمونه های خارجی دارای کیفیت بالاتر و قیمت پایین تری می باشد که آماده عرضه به بازار و رفع نیازهای بخش کشاورزی است.
معاون سازمان انرژی اتمی  با بیان اینکه استفاده از پرتوها تنها به بخش کشاورزی و محصولات غذایی خلاصه نمی شود،گفت: استفاده در بخش بهداشت و سلامت از سرفصلهای مهم دیگر استفاده از این ابزار معجزه‌گر است.یکی از مهمترین اثرات پرتوها، استریل کردن کالاهای پزشکی از جمله ایمپلنتها، سوزن جراحی، دستکش های جراحی، کاتتر، ظروف آزمایشگاهی و... است، پرتودهی این کالاها علاوه بر اهمیت بهداشتی آن، در بعد اقتصادی نیز می‌تواند موثر باشد. پرتوها در بخش سلامت می‌توانند یکی از حلقه های زنجیره تولید مواد با ارزش با کاربری پزشکی مانند همواستات و ابرجاذب و هیدروژل باشند که هر سه نیز در حال حاضر در شرکت توسعه کاربرد پرتوها تولید می شوند.
دکترشیرمردی با  بیان فواید کاربرد پرتوها در حوزه پزشکی گفت: برخی از کالاهای پزشکی را  با توجه به نیاز روز پرتودهی کردیم چون یکی از دلایل عفونت های بیمارستانی ناشی از کالاهای یکبار مصرف پزشکی است  و عامل اثر گذاری است امروز حدود 45 درصد کالاهای یکبار مصرف پزشکی با این سامانه  ها در اروپا استریل می شود و سهم  کشور ما در زیر یک درصد است  که باید بتوانیم این سهم را افزایش دهیم.
 معاون سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از صحبت های خود به تبیین پرتو دهی در حوزه کشاورزی  به محصولاتی مانند  سیب زمینی اشاره کرد و گفت: سالیانه  مقادیر زیادی  تولید سیب زمینی در کشور داریم  که از این مقدار  بخش قابل توجهی فاسد می شود ما می توانیم با استفاده از پرتوها، جوانه زنی را به  تاخیر بیندازیم و از فاسد شدن این محصول جلوگیری کنیم.

شیرمردی با اشاره به دستاوردهای کاربرد پرتوها در حوزه  محیط زیست به موضوع ریز گردها اشاره کرد و گفت:در بحث محیط زیست کارهای خوبی شروع کردیم یکی از چالش ها کنترل  ریزگردهاست  که  پروژه ای را در این حوزه تعریف کردیم که بتوانیم سهمی در کنترل بخشی از ریزگردها داشته باشیم .نتایج طرح آزمایشی ما در بناب  مثبت بود و برنامه داریم که در کناردریاچه ارومیه  نیز یک طرح پایلوت داشته باشیم. در صورتی که نتایج آن مثبت بود، می توان از آن بصورت گسترده  در  استان های غربی مانند خوزستان و شرق کشور استفاده کنیم. این چسب  گیاهی پرتو فرآوری شده  است و  محیط زیست را هم  آلوده نمی کند.
معاون سازمان انرژی با اشاره به بیانات رهبر انقلاب در حوزه جهاد تبیین گفت: در راستای بیانات حضرت آقا در جهاد تببین تلاش کردیم با مردم صحبت کنیم تا نسبت به کاربرد پرتوها آگاهی پیدا کنند  در این زمینه با  برنامه سازی  و استفاده از ظرفیت موجود  باید  برای مردم روشن کنیم که چرا انرژی هسته ای حق مسلم آنهاست.
یکی از موضوعات مهم دیگری که در این جلسه به آن اشاره شد، راه اندازی مجموعه سفیران علمی توسعه کاربرد پرتوهای ایران بود. راه اندازی این مجموعه فرصتی برای مشارکت نیروهای مختلف از بدنه دانشگاه و صنعت است که در راستای تبیین فعالیتهای این بخش مهم مدبرانه‌ و با شور و اشتیاق کار میکنند.
 معاون سازمان انرژی اتمی  با بیان اینکه پیشنهاد تشکیل «شورای همکاری کشورهای مسلمان برای توسعه کاربرد پرتوها در ارتقای امنیت غذایی، سلامت و محیط زیست» را مطرح کردیم گفت: با توجه به اهمیت تامین غذای سالم و کافی برای ملت‌های مسلمان به ویژه کشورهای منطقه، اهمیت ارتقای استانداردهای بهداشتی با به‌کارگیری فناوری صلح آمیز هسته ای به ویژه استریل سازی کالاها و تجهیزات یکبار مصرف پزشکی و ایمپلنت‌ها و همچنین تولید مواد با کاربری بهداشتی و سلامت که با پرتو فرآوری شده اند و اهمیت حل مشکلات زیست محیطی در منطقه مانند کنترل ریزگردها و آلودگی‌های مواد نفتی و گازهای تولیدی نیروگاهها،
ضرورت تشکیل شورای همکاری کشورهای مسلمان برای توسعه کاربرد پرتوها بیش از پیش احساس می‌شود.

شیرمردی در پایان بیان داشت: تشکیل این شورای همکاری می تواند ضمن ایجاد یک هم افزایی بین کشورهای منطقه در توسعه علمی کاربرد پرتوها، محصولات و خدمات مشترک برای رفع نیاز ملت‌های مسلمان را نیز فراهم نماید و وابستگی به کشورهای غربی را کاهش دهد.     
نسخه قابل چاپ

تمام حقوق وب سایت متعلق به شرکت توسعه کاربرد پرتوها می باشد.